All for Joomla All for Webmasters
titkarsag@sziszi.hu
(28) 496-206
c5c83664d32d9d18761988b7985fd799.jpg
Írta:  Solti Andrea
2018. ápr. 27.

Budapest StartUp Safary - Solti Andrea, kísérő tanár

A Startup Safari első állomásához sikerült (túlságosan is) korán odaérnünk, az első állomásunkon még a rendezkedéssel voltak elfoglalva, de ez őket cseppet sem zavarta, egyből étellel és itallal fogadtak minket, bár a belépőnkre furcsán néztek, de aztán lemondtak a QR-kód elkérésről. Az előadás során a cég történetével kapcsolatos sztorizásokat figyelmesen hallgatták a diákok, a mélyebb informatikai tudást igénylő részekből és a sokszor használt angol szakmai szókinccsel tűzdelt mondatokból azonban alig értettek valamit. A lényeget azért megértették, de az információéhes látogatók szakmai jellegű kérdéseinek és a válaszok megfejtésével láthatóan gondban voltak.

Bár az előadást és az utána következő kérdésblokkot a kiírtak alapján fejezték be, éppen a kezdés előtt sikerült csak beesni a következő helyre, bárhogy próbáltunk sietni. Ezek után egy adatokkal kapcsolatos előadást élvezhettünk, ahol jól rámutattak arra, hogy mennyire nyomon követhető bárki  az adataival, illetve adatvisszaélési botrányokat is említettek, ami (legalább egy kis időre) elgondolkoztatta a hallgatókat, hogy mennyire fontos (lenne) saját adataink és eszközeink védelme.

Az előadás közben derült ki, hogy másik csoportunk is ugyanide lett beregisztrálva, így a rövid ebédszünetet egybe töltötte a két csoport, de mivel a következő állomás messzebb volt, megpróbáltunk időben elindulni. Sikerült még kezdés előtt odaérni, a regisztrációnál azonban akadt (itt is) némi probléma: nem akarták elfogadni a kinyomtatott belépőnket, mindenképpen a QR-kódot akarták elkérni tőlünk. Miután két-háromszor elmondtam, miért nincs ez nálunk, a minket fogadó hölgy heves telefonálásba kezdett, mire kiderítette, hogy iskolás csoportként tényleg bemehetünk a papírral, csak a résztvevők neveit kell feljegyezni.

A délutáni előadás angolul zajlott 1,5 órán keresztül, és bár próbáltak lépést tartani eleinte a témával, a túl sok szakmai kifejezés és a hosszabb idő túl sok volt számukra. Az olyan részeknél, ahol hétköznapi szóhasználattal magyarázták az informatikai dolgokat, azokat sikerült megérteniük, de a végére úgy láttam, hogy elfáradtak a folyamatos koncentrálásban. Ráadásul a kérdéses blokk közepén kellett elindulnunk, mert már így is nagy volt a veszélye annak, hogy nem érünk oda az utolsó állomáshoz, a hajóra. Valóban késtünk 5-10 percet, de az előadás kezdete is csúszott, így szerencsére nem maradtunk le semmiről. Elsőként ismeretlenekkel kellett beszélgetni pár percet, ami láthatóan nehézséget okozott a diákoknak, mivel a rám bízottak meglehetősen visszahúzódóak, és eddig nem igazán léptek ki az iskola „védő szárnyai” alól. Az előadó nagyon vicces és könnyed stílusban mutatta be a nagy létszám hátrányait egy cégnél, és nagyon jó hétköznapi példákat hozott az egyes felmerülő problémákra, ezért gyorsan magával ragadta a tanulókat a stílusa, és úgy vettem észre, ezt élvezték a legjobban (igaz, informatikai szakszavak nem voltak, az angol kifejezések pedig szemléletesen el lettek magyarázva).

Összességében nézve a diákok jól érezték magukat, még úgy is, hogy az előadások között volt olyan, amelyik nem kifejezetten nekik szólt (jóval komolyabb volt), ami olykor megnehezítette számukra a megértést, de a lelkesedésük átsegítette őket ezeken a kihívásokon. Amit problémásnak éreztünk az a közlekedés volt, mert a fél óra túl kevésnek bizonyult a fővárosi közlekedéshez, illetve a belépőnkkel kapcsolatos problémát említeném még negatívabb élményként.

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
5
6
7
8
9
Dátum : 2023. december 9.
10
12
13
Dátum : 2023. december 13.
14
15
16
17
19
20
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Heti menü

 

SZJA 1%

Egyesületünk jogosult az
SZJA 1%-ának fogadására.

Adószám: 18754175-1-13

Iskolavédőnő

Bene-Magyari Katalin
0670/3872692
kata.magyari@gmail.com

 

 

Legfrissebb hírek