All for Joomla All for Webmasters
titkarsag@sziszi.hu
(28) 496-206
821817765fc7b8c6c97489e9441c6cf3.jpg
Írta:  Rogozonszki Izabella
2022. máj. 18.

Múzeumi kirándulás - Történelmi nap

Két 10. évfolyamos diák beszámolója.

Lipák Nikolett, 10a.

Egy történelmi nap
A napunk reggel 8 órakor kezdődött.
Isaszegről indulva vonattal egészen a Keleti- pályaudvarig utaztunk, közben sokat beszélgettünk. Innen, tovább haladtunk metróval a Kálvin térig. Sétálás közben szemügyre vettünk pár dolgot, például a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárat és a Károli Gáspár Református Egyetemet is, ahol két kísérő tanárunk is végezte tanulmányait. Ez idő alatt, tanáraink rengeteg újdonságot meséltek számunkra a város nevezetességeiről. Pár közös képpel később tovább haladtunk fő célunkhoz, a Magyar Nemzeti Múzeumhoz. Kapunyitás után dolgainkat lepakolva elvezettek minket egy nagy terembe, és kezdetét vette a múzeumpedagógiai óra, amely a barokk korszakról szólt. Csapatokra osztottak bennünket, majd feladatot is kaptunk, amit ki kellett dolgoznunk, aztán előadnunk a többieknek. Mindeközben körbe lehetett nézni a korstílust bemutató teremben. Amint ennek vége lett, lehetőség nyílt számunkra a korszak viseleteinek felpróbálására is, amit jónéhányan ki is használtak. Ezt követően neki indultunk a tárlat körbejárásának, ahol Rogozonszki Izabella tanárnő és Kiss Gábor tanárúr rengeteget mesélt, a fegyverekről, ruhákról, tárgyakról és az adott időszakokról. Számtalan korszakot megnéztünk és megannyi érdekes, régi és értékes dolgot láthattunk, hallhattunk. Ennek végeztével holmijainkat visszakaptuk és tovább indultunk, az addig még titkos programunkra. A villamossal a Duna-part mentén utaztunk, egészen az Országházig, közben körbe-körbe nézelődve, látva például a Halászbástyát is. Tömérdek közös kép elkészítése közben sétálgattunk és beszélgettünk az érdekességekről, majd megpihentünk, hogy elmajszoljuk az ebédünket. Az idő eltelt, sajnos vissza kellett mennünk a metró segítségével a Keleti pályaudvarra és miután megtudtuk honnan indul a vonatunk, siettünk, hogy elérjük. Sikeresen elértük, bár sokan voltak rajta, mindenki elfért. Ezek után jött a megérdemelt, kinek alvás, kinek csak beszélgetés, pihenés, miközben haladtunk hazafele.
14.40 körül megérkeztünk Isaszegre, és elbúcsúztunk egymástól. Azt gondolom egy érdekes és jó napnak lehettünk részesei, köszönhetően Rogozonszki Izabella tanárnőnek és Kiss Gábor tanárúrnak!

 

Nagy Adria, 10g.

Május hatodikán pénteken elmentünk az osztállyal a Nemzeti Múzeumba.

Kísérő tanáraink Izabella tanárnő és Gábor tanárúr voltak. A vonatunk fél kilenc tájékában indult az isaszegi vasútállomásról a Keleti pályaudvarra. Az utunk körülbelül harminc perces volt, de gyorsan telik az idő, ha az ember beszélget. Amint leszálltunk a vonatról indultunk is a metróhoz. Reggel még nem voltak sokan, ezért kényelmesen elfértünk a kocsikban, majd egy kis séta után megérkeztünk a múzeumhoz. Érkezésünkkor körbenéztünk a múzeumkertben, mivel kicsit korán értünk oda. A nyitáskor a mi csoportunk volt az első a sorban. Először leraktuk a ruháinkat a megőrzőben, és indultunk is a foglalkozásra. Egy Flóra nevű fiatal hölgy vezetett minket be Mária Terézia korába, és a barokk stílus jellemzőibe szövegrészletek segítségével. Ez után jött a kedvenc részem: megtekintettük a kiállításokat. Számomra a régészeti kiállítás volt a legérdekesebb. Szerintem nagyon sokat lehet tanulni a régmúlt szokásaiból, leleteiből, de ezzel sajnos nincs mindenki így. Miután végeztünk a múzeummal, a városnézős terveink a lezárások miatt meghiúsultak, ezért végül úgy döntött az osztály, hogy a vonat indulása előtti fél órát a McDonald’s-ban töltsük. Így vezetett az utunk a Keleti pályaudvar melletti gyorsétterembe. Itt mindenki megebédelt és bevásárolt. Arra már nem emlékszem ekkor hány óra volt, de azonnal indultunk a vonathoz.  Kis várakozás után megtudtuk, hogy melyik vágányról indul a vonatunk. Isaszegre körülbelül fél háromkor érkeztünk meg.

Saját véleményem az, hogy ez egy igazán jó csapatépitő kirándulás volt. Remélem még sok ilyen jó kalandban lesz részünk!

 

 

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Befizetési információk

Email cím: szpoegy1@gmail.com
Befizetéseivel támogathatja a
Szülők és Pedagógusok az Oktatásért Egyesületet
az alábbi MBH Bank által kezelt bankszámlaszámon: 
65100228-11408275

 

Az iskola számlavezető bankja:
MBH Bank
Az étkezési díjakat  fogadó bankszámlaszám:
65100266-11071345

Heti menü

SZJA 1%

Egyesületünk jogosult az
SZJA 1%-ának fogadására.

Adószám: 18754175-1-13

Iskolavédőnő

Bene-Magyari Katalin
0670/3872692
kata.magyari@gmail.com

 

 

Közösségi munka

Közösségi munka koordinátori telefonszáma a nyáron vagy hétvégén dolgozó diákok számára.

(28) 496-206

Bármilyen kérdés, probléma esetén hívható!

Helyszínek

Közösségi szolgálat eljárásrendje