All for Joomla All for Webmasters
titkarsag@sziszi.hu
(28) 496-206
c5c83664d32d9d18761988b7985fd799.jpg
Írta:  Interjú
2016. okt. 25.

Interjú – Malinovszki András, középiskolai magyartanár

Mióta tanít?

Középiskolában két és fél éve kezdtem el dolgozni, de előtte is fiatalokkal foglalkoztam, másfél évig egy gyerekotthonban voltam csoportvezető nevelő.

- Milyen más munkákat csinált előtte?

Foglalkoztam rengeteg mindennel: egyetem alatt társasjátékokat szerkesztettünk barátaimmal, dolgoztam képzésszervező cégnél, de külföldön felszolgálóként és konyhában is ügyködtem.

Miért pont ebben az iskolában tanít idéntől?

Azok közül a helyek közül, ahova hívtak, ez volt a legszimpatikusabb:  szép helyen van, mindenki barátságos és közvetlen, és tetszik, hogy ilyen aranyosan együtt működik egymás mellett a sok korosztály.

Miért hoz magával mindig innivalót az órára?

A krétaporos levegőben hamar kiszárad a torkom. De mióta a családomban előfordul komoly vesebetegség, próbálok minél több folyadékot fogyasztani megelőzésképp. (És fontos, hogy nem energiaitalokat, vagy túlcukrozott üdítőket, hogy valami nevelő szándékot is vigyek a beszélgetésbe…)

- Miért dörzsölget mindig krétát a kezében?

Annak, hogy mindig a kezemben van, praktikus oka van: sokat írok vele, és nem akarom mindig le/felvenni. A forgatgatás már csak puszta pótcselekvés.

Van a tanár úrnak felesége, gyereke?

Nincsen feleségem, egy barátnőm van, ő biológus, és gyógyszerekkel, orvosi kellékekkel kereskedik. Gyerekem most épp 40 van, akiknek a szellemi nevelését rám bízták… De sajátom egyébként még nincs.

Hova valósi?

Tősgyökeres Budapesti vagyok. Eredendően a budai oldalon nőttem fel, de idővel felfedeztem, és nagyon megszerettem a nyüzsgő Pestet is.

- Pár kérdést feltennénk az iskolán kívüli életéről: sportol valamit?

Fogalmazzunk úgy, hogy igyekszem időt fordítani rá… Leginkább biciklizem és úszom, olykor túrázom. De a legkedvesebb tevékenységeimre (gokartozás, lovaglás, evezés) sajnos ritkábban van időm.

Mi a hobbija?

Felsorolhatatlanul sok van… Sokat foglalkozom (olykor írás szintjén is) technikai sportokkal (elsősorban Forma-1-gyel), de nagyon szeretek olvasni vagy filmeket nézni is. A barátaimmal is igyekszem minél több időt eltölteni, akár egymásnál, akár szórakozóhelyeken is. Mostanában rákaptunk az úgynevezett kocsmakvízekre is, amikor szórakozóhelyeken a kikapcsolódás mellett általános műveltségi kérdésekre is válaszolgatunk, persze nem véresen komolyan véve. De hobbimnak mondhatom a rádiózást is.

A rádiózást hogyan és miért kezdte?

Alapvetően egy felhívásra jelentkeztünk egy barátommal, megtetszettünk a rádiónak, majd a közönségenk is, így maradtunk. Be szerettünk volna mutatni pár olyan érdekes és értékes embert, akikkel az évek során megismerkedtünk, és akik talán érdekelhetik a nagyobb közönséget is. Másrészt igyekszünk számunkra szimpatikus, ismertebb embereket, szakértőket is megszólaltani.

Kik voltak a leghíresebb vendégei?

Volt pár, akikre különösen büszkék vagyunk. Készíthettünk interjút például az ország legismertebb kertészmérnökével, Bálint Györggyel, azaz Bálint gazdával. Szüleitek, nagyszüleitek a tévéből egészen biztosan ismerik a nevét. De nagy élmény volt beszélgetni a legendás tévériporterrel-szerkesztővel, Baló Györggyel is, vagy épp a nemrégiben elhunyt népszerű meteorológussal, Aigner Szilárddal.

Említette, hogy sokat olvas. Ki a kedvenc írója? Mi a kedvenc könyve?

Nagyon nehéz kiemelni bárkit is, lehet, hogy magyartanárként nem is szabadna, és tárgyilagosnak kéne maradnom. Hozzá kell tennem, hogy viszonylag sok szakirodalmat is olvasok, változatos területekről. Szépirodalomban egyre inkább kezdek rácsodálkozni Karinthy Frigyes zsenialitására, de közel áll hozzám jóbarátja, Kosztolányi Dezső művészete is. Kortárs szerzőkkel is igyekszem minél jobban megismerkedni (ezt tudom javasolni mindenkinek!). De ha muszáj egy kedvenc művet mondani, az Franz Werfel A Musza Dagh negyven napja című könyve. Elképesztően mély, hatásos mű, bár nagyon nehéz témát dolgoz fel, így elég nyomasztó, mélyen megérintő is. De végeredményben ez is az irodalom egyik célja.

És a kedvenc filmje?

Megint nehéz a választás, egyre több magyar film tetszik, és nagyon kedvelem a jó fekete humorú, kicsit abszurd dán filmművészetet is. Legfőbb kedvencemnek általában mégis egy amerikai filmet, a Pokoli lecke címűt szoktam mondani. Remek színészek, kiváló rendezés, és húsbamarkoló problémák felvetése jellemzi, bár kétségkívül itt is elég nyomasztó a téma.

Van kedvenc idézete?

Ilyenkor jó volna valamilyen magasztos, bölcs tanácsot adni, de igazság szerint a kedvenc idézetem egy rövidke mondat, ami Kurt Vonnegut amerikai író Az ötös számú vágóhíd című könyvében szerepel. Akármi történik a világban, ha csak a cipőfűzőnk kötődik ki vagy ha kitör az atomháború, Vonnegut válasza egy egyszerű, de mégis vitathatatlanul igaz mondat: „So it goes”, azaz „Így megy ez”… 

Eseménynaptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
Dátum : 2022. december 12.
13
Dátum : 2022. december 13.
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Heti menü

 

 

Legfrissebb hírek