Lap nyomtatása
Írta:  Garamhegyi Gábor
2018. márc. 10.

RMI látogatás

Diákjaink a 14. Nemzetközi Részecskefizikai Diák Műhelyen

2018.03.07-én (a második csoportban) 12-ik alkalommal vettünk részt a MTA Központi Fizikai Kutató Intézetének Részecske és Magfizikai Intézetében, a Wigner Kutatóközpontban a 14. Nemzetközi Részecskefizikai Diák Műhelyen. Iskolánkat Kottán Alexandra 12.g, és Kladiva Vanda 11.b osztályos tanulóink képviselték.

 

A feladatuk Z0, W+, W-bozonok müonos, és elektronos bomlásának vizsgálata volt, és persze a Higgs bozon „felfedezése”! A feldolgozandó adatokat a CERN LHC detektorai által rögzített nagyenergiás (14TeV) proton – proton ütközéseinél keletkező hadron zápor szolgáltatta, amelyet a CERN számítógépei rögzítettek.

Diákjainknak színvonalas, nemzetközi mezőnyben kellett helytállnia a Fazekas Gimnázium, Piarista Gimnázium, és még húsz más jeles középiskolai tanulóival együtt Magyarországot képviselve. Hiszen, ugyanebben az időben, ugyanezeket az adatokat feldolgozó 6 más ország diákjai is vetélkedtek a minél jobb, és pontosabb mérési eredményekért, a CERN moderátorainak dicséretéért.

A délelőtti non-stop elméleti felkészülést egy ebéd, majd az intézmény van de Graaf generátorának megtekintése követte.

Délutánra maradt a „munka” oroszlánrésze, a konkrét mérési utasítás feldolgozása, és a valódi mérés végrehajtása. A diákok kétfős mérőcsoportokban (100 – 100) adat kiértékelését végezték, majd az eredmények átlagolása után, ezek összehasonlításra kerültek a CERN több millió adat feldolgozásával kapott eredményeivel. A szervezők nem lepődtek meg, hogy a diákok eredményei jó egyezést mutattak a CERN-ben dolgozó kísérleti fizikusok eredményeivel. Hosszasan magyarázták a kisebb eltérések feltehető okait.

Diákjaink ismét (most már sokadik éve) kimagaslóan jól szerepeltek a nemzetközi megmérettetésben. Ennek eredményeképpen Magyarország is a nemzetközi élmezőnybe került idén is. Külön öröm volt számunkra, hogy a mi mérőcsoportunk, az értékelés szerint még pontosabb elemzést végzett, mint az előző.

Szép kivitelű emléklapok átvételével ért véget az összességében 12 órás projekt munkánk.